19 Mart 2016 Cumartesi

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) nedir?


Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2010 yılından itibaren uygulamaya başlanan test türü bir sınavdır. 
Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. 
Sınav, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan'da üniversiteye girmek isteyen (YGS'de barajı geçmiş olan) adayların girdiği bir sınavdır. 
Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanır.

LYS, beş oturumdan oluşur. Bu oturumlar uygulanma sırasına göre; Sosyal Bilimler (LYS-4), Matematik (LYS-1), Yabancı Dil (LYS-5), Fen Bilimleri (LYS-2) ve Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) şeklinde sıralanır. 
Her sınav farklı bir alan ve yeteneği sınar. Bu sınavlar aynı anda yapılmaz fakat aynı gün içerisinde yapılabilir. YGS'yi geçen her kişi istediği her sınava girebilir. 

2010 yılında değişen yeni sınav sistemine göre üniversiteler (TC dahilindeki) adayları seçerken alanlarına yönelik olarak adayları seçerler ve bu yönde belirli puan türleri oluşturlar. Adaylar kendi alanları dahilinde veya kendi alanları dışında bir üniversite tercih edebilirler. 

Alıntıdır.



0 yorum:

Yorum Gönder

YGS-LYS ve TEOG Puan Hesaplama Robotu

Datasis Twitter

Popüler Gönderiler

Copyright Datasis

Blogger tarafından desteklenmektedir.